پایان نامه ارزش هزینه مالیات از دیدگاه سرمایه گذاران |
مالیات یکی از اساسیترین منابع مالی بیشتر کشورهاست که به گونه مستقیم یا غیرمستقیم بر درآمدها نهاده می شود و توان اجرایی دولت از همین راه تأمین میگردد. البته مالیاتها و نوع و موارد آن، بر حسب تشخیص کارشناسان در هر کشور متفاوت است و همچنین اندازه و محدوده آن بر اساس نیاز و برخی پیشامدها تفاوت دارد و نمیتوان آن را در همه جا و همیشه یکسان و یکنواخت پنداشت.
مالیات عبارت است از سهمی که به موجب اصل تعاون ملی و طبق مقررات موضوعه هر یک از افراد کشور موظفند از درآمد یا دارایی خود به منظور تأمین هزینه های عمومی و حفظ منافع اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور بر حسب توانایی و استطاعت مالی خود به خزانه دولت بپردازند.
در اغلب کشورهای در حال توسعه، نرخهای چندگانه مالیاتی تحت عنوان مشوقها و معافیتهای مالیاتی وضع می شود. معافیتهای مالیاتی یکی از ابزارهای سیاست مالی به منظور تخصیص مجدد منابع، حصول عدالت اجتماعی و بهبود و توزیع درآمد و همچنین جهتدهی به روند سرمایه گذاری قلمداد میشوند.
در ایران بنابه گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، مهمترین معافیتهای مالیاتی در بخش کشاورزی، واحدهای تولیدی و معدنی، معافیتهای مالیاتی مناطق ویژه اقتصادی و مناطق محروم، معافیت مالیاتی صادرات غیرنفتی، معافیت مالیاتی درآمد و حقوق و معافیت فرهنگی مانند مدارس و دانشگاههای غیرانتفاعی صورت گرفته است. در این مطالعه با بررسی موردی استان کرمانشاه، تلاش می شود تا به شناسایی آثار برخی معافیتهای مالیاتی بر سرمایه گذاری در مناطق محروم پرداخته شود.
۱-۲- بیان مسئله
رشد اقتصادی در بهبود سطح رفاه افراد جامعه اثر انکارناپذیری دارد و سرمایهگذاریهای فیزیکی و انسانی بیشتر، اجرای تکنیکهای جدید تولید و ارائه دانش نوین در این زمینه از جمله پایه های فرایند رشد هستند. مالیاتها به علت اثری که بر بازده سرمایه گذاریهای فیزیکی و انسانی دارند میتوانند بر تصمیم گیریهای اقتصادی و در نهایت بر نرخ رشد تأثیر بگذارند. مالیات، زمانی که بهعنوان اهرمی برای توسعه اقتصادی بهکارگرفته می شود، در زمینه های مختلفی می تواند بهکار آید. میتوان از آن بهعنوان مشوق سرمایه گذاری و پسانداز استفاده کرد و یا در جهت اعمال سیاستهای صادراتی و یا حتی کنترل نقدینگی از آن استفاده کرد (قنبری فرد، ۱۳۸۶).
در ایران نیز سیاست دولت، توزیع درآمدهای ملی و توسعه مناطق فقیر و کمدرآمد و یا کمتر توسعه یافته است؛ در جهت ترغیب سرمایه گذاری در این مناطق، مشوقهایی را از طریق معافیتهای مالیاتی در نظر گرفته تا از یک طرف موجب توسعه کشور و از طرف دیگر باعث افزایش سرمایه سرمایه گذاران گردد. بنابراین، انتخاب کردن محل تولید در جهت استفاده از این معافیتها و کاهش هزینه مالیات و افزایش سود، اهمیت ویژهای برای سرمایه گذاران و همچنین برای دولت در بلندمدت خواهد داشت و برای مردم آن مناطق نیز باعث افزایش اشتغال، فرهنگ و رفاه میگردد.
معافیتهای قانونی مالیاتی به امتیازاتی اطلاق می شود که طبق قانون و مقررات موضوعه مالیاتی قابل کسر از درآمد مشمول مالیات و مالیات متعلقه است و میتوان از آن جمله به برخی معافیتهای مالیاتی موضوع مواد ۸۱، ۱۳۲، ۱۳۸، ۱۴۱ و ۱۴۵ قانون مالیاتهای مستقیم و معافیت افزایش سرمایه اشاره نمود. این تحقیق، بر معافیت ماده ۱۳۲ قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص تعیین محل سرمایه گذاری (مناطق کمتر توسعه یافته، شهرکهای صنعتی خارج از شعاع سی کیلومتری مناطق توسعه یافته و یا داخل شعاع سی کیلومتری شهرهای بزرگ) و ماده ۱۳۸ قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر توسعه و استفاده از این معافیت و همچنین سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و یا ایجاد سرمایه گذاری بهصورت تعاونی متمرکز شده است. این تحقیق، قصد دارد با ارائه شواهد علمی و نتایج حاصل از تجزیه و تحلیلهای آماری، اختلافهای موجود را بررسی کرده و فرضیه های تحقیق را مورد آزمون قرار دهد. این تحقیق، امکان ارزیابی را برای سرمایه گذاران فراهم خواهد آورد که آیا سرمایه گذاری در مناطق دور از مرکز و افزایش هزینه های تولید و توزیع و فروش در قبال معاف از مالیات بودن و همچنین توسعه شرکت در قبال استفاده از معافیت متعلقه قابل توجیه است یا خیر؟
۱-۳- اهمیت و ضرورت تحقیق
سود، مهمترین هدف در هر سرمایه گذاری از دیدگاه سرمایه گذاران میباشد و با توجه به اینکه در ایران ۲۵ درصد سود ابرازی مشمول مالیات میگردد، کاهش این هزینه و یا نداشتن این هزینه از طریق استفاده از معافیتهای مالیاتی دارای اهمیت ویژهای است، به طوریکه انتخاب محل تولید و یا نوع تولید دارای نقش مهمی در این تصمیم است و اکثر سرمایه گذاران به دلیل آشنایی کمتر با قانون مالیاتها و صرفاً در نظر گرفتن نزدیکی به مراکز تهیه و توزیع، از مزایای معافیتهای مالیاتی محروم میشوند.
۱-۴- جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق
نظر به اینکه تحقیق حاضر اولویت اول پژوهشی سازمان امور مالیاتی درسال۱۳۹۲ است و تحقیق در زمینه آثار معافیتهای مالیاتی بر تحقق اهداف برنامه های توسعه و چشمانداز ۲۰ ساله برای تصمیم گیران از اهمیت بالایی برخوردار است و تاکنون تحقیقی در این زمینه انجام نشده است و دارای نوآوری است.
۱-۵- اهداف تحقیق
ارائه رهنمود به قانونگذاران و دولتمردان در خصوص اثرگذاری معافیتهای مالیاتی بر تحقق اهداف از پیش تعیین شده؛
کمک به سرمایه گذاران در خصوص تصمیم گیری صحیح جهت استفاده از معافیت مالیاتی ضمن درنظرگرفتن دوری از مرکز؛
کمک به سرمایه گذاران در خصوص تصمیم گیری صحیح درمورد توسعه شرکت با درنظر گرفتن جنبه های مثبت مالیاتی؛
کمک به سرمایه گذاران در خصوص تصمیم گیری درباره سرمایه گذاری در بخش کشاورزی؛و
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-02-29] [ 07:22:00 ب.ظ ]
|